top of page

Hayvanlarda İskelet Sistemi
Hayvanlarda iskelet; destek, koruma görevinin yanı sıra kaslarla beraber hareketi sağlar. Bu canlılarda üç tip iskelet görülür:
1. Hidrostatik İskelet
Hidrostatik iskelet; hidra, yuvarlak, yassı ve halkalı solucanlarda gözlenir. Bu canlılarda iskelet kapalı bir vücut boşluğunda basınç altında tutulan sıvıdan oluşur.
Toprak solucanında sölom sıvısı hidrostatik iskelet görevini yapar. Solom boşluğu solucanın segmentleri arasında yer alan parçalarla bölünmüş durumdadır. Toprak solucanı halkasal ve uzunlamasına yer alan kasları birlikte kullanarak segmentlerinin şeklini değiştirebilir. Bu kaslar baştan kuyruğa doğru ilerleyen, ritmik kasılma dalgalarıyla canlının hareketini sağlar.
2. Dış İskelet
Omurgasızlardan eklembacaklılarda ve yumuşakçalarda dış iskelet bulunur.
Eklembacaklılarda (çekirge) eklemli dış iskelet; epidermis tarafından salgılanan, polisakkarit yapılı kitinden oluşur. Bu yapı vücudun büyümesine engel olduğundan zaman zaman değiştirilir.
Yumuşakçalarda (salyangoz ve midye) kalsiyum tuzları ve organik bileşiklerden oluşan sert bir dış iskelet vardır.
Dış iskeletin başlıca özellikleri şunlardır:
Üzerinde canlı doku bulunmaz.
Embriyonun ektoderm tabakasından oluşur.
Kaslar iskeletin iç yüzeyine bağlanır.
Vücudu dış etkilerden koruyup desteklik sağlar.
Karada yaşayan organizmalarda fazla su kaybını engellemede rol oynar.
3. İç İskelet
Omurgasızlardan süngerler, derisi dikenlilerde ve omurgalıların tüm bireylerinde iç iskelet bulunur.
Süngerlerin hücrelerinde kalsiyum karbonat, silis gibi inorganik veya spongin gibi organik bir maddeden oluşan, desteklik sağlayan iskelet iğneleri vardır.
Derisi dikenlilerde (denizkestanesi), birbirine eklemle bağlanan kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat yapılı plakalardan oluşan bir iç iskelet bulunur.
Kordalılar; kıkırdak ve kemikten oluşmuş iç iskeletlere sahiptirler.
En basit ilkel kordalı Amphioxus’un sırt tarafında uzanan notokort (sırt ipi) adı verilen iskeletleri bulunur.
Omurgalı hayvanlardan köpek balıklarında iç iskelet bütün hayat boyu kemikleşmeden kıkırdak olarak kalır. Diğer omurgalılarda ise; embriyo döneminde kıkırdak dokudan oluşan iç iskelet, daha sonra kemik dokuya dönüşür.
Kuşlarda uçmayı kolaylaştırmak için iskelet tipinde farklılaşmalar meydana gelmiştir. Omurganın boyun ve kuyruk bölümü omurları hareketli, diğerleri ise birbirine kaynaştığından hareketsizdir. Ön üyeler, uçma organı olan kanatlara dönüşmüştür. Uzun kemiklerinin içleri boştur ve akciğerlere bağlı hava keseleri buraya uzanır. Hava keseleri sayesinde vücut ağırlığı azalır ve uçma kolaylaşır.
Destek ve Hareket Sistemi: Our Mission
DESTEK VE HAREKET SISTEMI
Destek ve hareket sistemi gelişmiş hayvanlarda bulunan bir sistemdir.
Hareket, tüm hayvanların ortak özelliğidir. Bir hayvan; besin bulma, tehlikelerden kaçma, eş bulma gibi nedenlerden dolayı etrafını çevreleyen su ya da havada hareket etmek durumundadır. Hayvanların çoğu bu olayı yer değiştirme şeklinde gerçekleştirir. Hayvanlarda yer değiştirme; yüzme, uçma, koşma, yürüme, sürünme şeklinde olmaktadır. Yer değiştirmenin her türünde hayvan hareketini engelleyen yerçekimi ve sürtünme kuvvetlerine karşı enerji harcanması gerekir. Bu enerji miktarları; yer değiştirme hareket çeşidine ve hayvanın vücut kütlesine göre farklılık gösterir.
Hayvanlarda yer değiştirme hareketleri; iskelet ve kas sistemlerinin birlikte çalışması ile gerçekleşir.

Destek ve Hareket Sistemi: About Us
bottom of page