top of page

SİNDİRİM SİSTEMİ

Sindirim sistemi mekanik ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziksel sindirimin amacı; kimyasal sindirimi daha kaliteli bir hale getirmek için besinleri daha küçük parçalara ayırmaktır. Kimyasal sindirimin amacı ise; besinleri hücre zarından geçebilecek kadar küçük yapıtaşlarına ayırmaktır.

sindirim-sistemi.png
Sindirim Sistemi: About Us

Sindirim Sistemi Organları

Ağız: Ağız boşluğu; tükürük bezleri, mukoza, dişler ve dili kapsamaktadır. Besinlerin ve suyun vücut boşluğuna alınmasını sağlayan bir açıklıktır. Aynı zamanda besinlerin mekanik sindirimi ağızda başlar. Bununla birlikte olarak, karbonhidratların kimyasal sindirimi de ağızda başlamaktadır. Karbonhidratları kimyasal sindiren enzim amilazdır.

Yutak: Fariks veya farenks olarak adlandırılır. Besinlerin yemek borusuna geçmesini sağlar. Aynı zamanda da solunumda da görev yapar.

Yemek Borusu: Özofagus veya gullet olarak adlandırılır. Peristaltik hareketlerle, besinlerin mideye geçmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu kasılmalar ile besinleri bir miktar da mekanik olarak sindirmiş olur.

Mide: Yemek borusu ile ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenum arasında bulunmaktadır. Yüksek oranda asidiktir. Asidik olmasının sebebi pepsinin asidik pH’larda çalışmasıdır. pH’ı yaklaşık olarak 1,5-2 civarındadır. Sindirim olmadığı zamanlarda pepsin midemizde pepsinojen olarak bulunur. Pepsinojeni aktifleştirip pepsine çeviren ise HCl’dir. Midenin asidi bu kadar güçlü olmasına rağmen, mide bir zarar görmez. Çünkü; midede bulunan mukoza tabakası o kadar kalındır ki, asidin mide epiteline zarar vermeden mide içinde kalmasını sağlar. Midemizde karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleşir.

Bağırsak: Bağırsak, mide ile anüs arasında bulunan sindirim organımızdır. Kalın bağırsakta su ve minerallerin emilimi gerçekleşirken, protein, karbonhidrat ve yağların kimyasal sindirimi gerçekleşir. Aynı zamanda ince bağırsakta yağların mekanik sindirimi de gerçekleşir.  Yağları mekanik sindiren safrada depolanmış halde bulunan, safra öz suyudur. Yağların mekanik sindirimi on iki parmak bağırsağında gerçekleşir. Proteinlerin kimyasal sindirim, pankreasın salgıladığı tripsin enzimi ile ince bağırsakta gerçekleşir. Aynı zamanda yine pankreasın salgıladığı amilaz ince bağırsağa dökülerek, karbonhidratları kimyasal sindirir.

Sindirime Yardımcı Organlar

  1. Karaciğer, safrayı üretir.

  2. Pankreas, tripsin üreterek proteinlerin sindirimine yardımcı olur. Aynı zamanda salgıladığı amilaz ile karbonhidratların sindirimine yardımcı olur.

Böylece bu bezler de sindirimde görev almış olurlar.

Sindirim Sistemi: Our Mission
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

©2019 by İnsan Anatomisi Ve Fizyolojisi: Sistemler. Proudly created with Wix.com

bottom of page